Pozwolenie na budowę dla domu na Kowalach /// 1101

Projekt naszego domu jednorodzinnego na wrocławskich Kowalach uzyskał właśnie pozwolenie na budowę. Prace ruszą w tym roku lub na wiosnę 2013. O postępie budowy będziemy informaować na naszym blogu.

Założenia projektowe

Dom zaprojektowano na planie prostokąta o wymiarach ok. 8,00×14,00 m. Ściany projektowane w technologii tradycyjnej, dwuwarstwowe z bloczków wapienno-piaskowych (silikaty), ocieplonych warstwą styropianu gr. 20,0 cm. Nad budynkiem zaprojektowano dach dwuspadowy kryty blachą RUUKKI Classic. Stolarka okienna szklona szybami zespolonymi typu float, Ug=0.7 W/(m2*K).

W domu zaprojektowano następujące instalacje: centralne ogrzewanie z kotłownią gazową, kominkiem z płaszczem wodnym i instalacją solarną, instalację wodno-kanalizacyjną oraz instalację elektrycznę. Woda opadowa z dachu odprowadzana do zbiornika retencyjnego oraz ponownie wykorzystywana do spłukiwania toalet, prania oraz irygacji terenu. Wentylacja grawitacyjna, częściowo wspomagana wentylatorami hybrydowymi.

Jednym z głównych założeń Inwestora było takie zaprojektowanie rozkładu budynku, aby w przyszłości był możliwy podział domu na dwa niezależne mieszkania — na parterze i na pietrze. W tym celu na etapie budowy zostanie przygotowany dodatkowy otwór wejściowy od strony północno-zachodniej, który — po wydzielenie schodów oraz zamknięciu otworu do salonu — umożliwi dostęp do mieszkania na piętrze. Na piętrze przewidziano również miejsce na montaż kuchni oraz dodatkowej pralki (wraz ze wszystkimi podejściami instalacyjnymi, które zostaną wykonane na obecnym etapie). Instalacje dla piętra tworzą osobny podsystem umożliwiający w przyszłości opomiarowanie zużywanej energii.

Energooszczędność

Projekt miał za zadanie znalezienie jak najlepszych rozwiązań w zakresie energooszczędności, przy jednoczesnym założeniu możliwie niskich nakładów i uzyskaniu jak najkrótszego okresu zwrotu dla poniesionych inwestycji. Korzystając z pomocy konsultantów (dr arch. Anna Bać oraz inż. Wojciech Stec z firmy CUNDALL) przygotowaliśmy kilkunastostronicową analizę energetyczną budynku, sprawdzającą różne warianty zastosowanych izolacji, rodzajów okien, ogrzewania i wentylacji pod względem ich opłacalności w opracowywanym obiekcie. Wyniki analizy posłużyły za podstawę przy opracowywaniu projektu budowlanego i wykonawczego.

Parter

Główne wejście znajduje się w dłuższej elewacji, od strony południowo-wschodniej. Hall wejściowy ze schodami rozdziela parter domu na dwie części – pokój dzienny z kuchnią, łazienkę i kotłownię oraz – pod drugiej stronie – sypialnię i gabinet.

Przewidziano dwa tarasy od południowego-zachodu i północnego-zachodu. Naprzeciwko wejścia, w przeciwległej ścianie projektuje się nadproże i otwór (zamurowany na tym etapie budowy), umożliwiający w przyszłości wykonanie drugiego, niezależnego wejścia do domu i oddzielenie poddasza od parteru.

Poddasze

Na poddaszu znajdują się cztery sypialnie oraz łazienka i schowek.

Plansze projekt koncepcyjnego zawierające dodatkowe informacje w PDF